Rozebraná tavná pistole

Bohužel, již se jednalo o její poslední demonáž…

Pár postřehů:
-když použijeme pistoli při nízké teplotě, tak dochází k vytlačení lepidla mimo vodící trubici. A po vypnutí pistole lepidlo zatuhne a při příštím použití je pistole nepoužitelná. (tento problém se vyskytuje snad u všech tavných pistolí) Proto nechte pistoli před použitím vždy dobře zahřát.
-po skončení lepení nechte  pistoli v takové poloze, aby lepidlo opět nevyteklo mimo vodící trubici a nezatuhlo tam, kde se již neroztaví.
-mi se toto stalo již asi po páté, ale tentokrát již pistole nešla rozebrat a tedy nebylo možné zatuhlé lepidlo odstranit. A to proto, že došlo k poškození ohřívacího tělesa a tedy nešlo pistoli nahřát a následně jí rozebrat a odstranit vyteklé lepidlo. (teď mě napadá, že jsem jí mohl namočit do vařící vody a pak by snad šla rozebrat)

-způsob realizace ohřívacího tělesa byl vcelku zajímavý, také proto jsem vytvořil tento článek. Vše by mělo být vcelku patrné z fotografii a popisků.

Ohřívací těleso bylo zabaleno v teple odolném obalu (to oranžové na fotce)

Ohřívací těleso bylo tvořeno třema destičkami(2x hliník a 1x odporový materiál)
(přívodní dráty nebyly pájeny, ale pouze zacvaknuty do drážky)

Nějakým způsobem došlo ke zkratu(ohořelé místa) a pistole vyhazovala pojistky.

Já jsem naměřil multi-metrem cca 480 Ohm a pak jsem to ověřil výpočtem tedy 523 Ohm. No skoro ;-)

Pistole byla dimenzovaná pro ~240V a při tomto napětí by měla mít příkon 110W.(pokud tedy měla hodnota znamenat příkon a né výkon). 

Takto to vypadalo po rozbalení ochranné folie.

Opět zabaleno a složeno

To co z pistole zbylo.

Tato “oprava” nedopadla moc dobře…. Tak uvidíme co na to nová pistole…

Zanechte komentář