Tesla AZK 180

Tak další zesilovač a o5 popis jak proběhla oprava:

Výkon:100W/2xvýstup pro 8Ohm/2x výstup pro 15Ohm (Zesilovač je MONO, tzn. že sice má dva výstupní konektory, ale ty jsou k sobě spojeny paralelně.)

Dotaz na majitele: Co s tím je? “No od nějaké doby, to hraje nějak potichu.

Po přinesení domů jsem jako obvykle odzkoušel zes. A to zapojením do zásuvky. Po přepnutí přepínače pro zapnutí se rozsvítila indikační žárovka a opravdu zesilovač hrál strašně potichu.

Jak jsem dále postupoval:

Celý zesilovač jsem rozebral a mokrou hadrou jsem ho vevnitř vytřel, aby bylo možno vůbec něco vidět.

Po otření nebylo vidět nic, co by vypadalo nějak zničeně. Jen pár divně vypadajících cívek, které byly řádně ohořelé(ožehnuté).

Nějak se mi nechtělo do ničeho šťourat, tak z časových důvodů jsem chtěl zesilovač zase složit.

A právě při složení jsem narazil na podstatnou chybu:

-zespoda někdo nedal šroubky asi si myslel, že tam nemusí být a jak je vidět tak měly.

-protože při manipulování se zesilovačem se konstrukce, držící výstupní konektory, z ohla a tyto konektory se zkratovaly s chladičem.

z ohlé plechy

viditelné vrypy v chladiči od konektrů

Zde moje úprava(oprava):vložil jsem tam pro jistotu kus nějakého starého kuprexitu.

Co z toho vyplývá? není vše zničené co nehraje nebo hreje jen málo. (dost často se jedná o nedbalost a blbosti lidí ==>>bohužel)

Pro doplnění(nějaké ty postřehy ze života):

Pokud zesilovač hraje málo je to pravděpodobně zapříčiněno:

-zničeným některého z koncového tranzistoru a nebo některého budícího tranzistoru

-také to může být spálenou pojistkou v jedné z napájecích větví, samozřejmě jestli se jedná o zesilovač napájený symetricky!!!

-a nebo jako v mém případu se jedná o zkrat na výstupu(s určitým malým odporem) nebo nějaký velký přechodový odpor v cestě do repro soustavy(např. zaoxidované kontakty či nějaký studený spoj)

Zde je schéma k podobnému typu zesilovače:tesla-podobny

No a na závěr pár fotek:

Pohled ze předu

Zesilovač má korekce basy, výšky a dva vstupy(bez a s korekcemi)

Pohled z boku na dvě trafa(opravdu dobře dimenzovaný zesilovač)

Koncový tranzistor(s nějakou součástkou, která vyrovnává teplotní součinitel)

Jinak zde všechny fotografie:


Štítky: , ,

36 komentářů k příspěvku „Tesla AZK 180”

  1. David říká:

    Ahoj, chci se zeptat..ten výkon 100W dává tento zesík do 8ohmu? Nebo do těch 15ohmu?

  2. magor-ghost říká:

    Zdravím,
    tak řeknu ti to takhle, tento zesilovač má mono výstup, ikdyž má 2x výstupní konektory. Tyto konektory jsou vevnitř spojeny paralelně. Proto se počítá s tím, že když chceš zapojit dvě reprobedny a každá má 8Ohm, tak paralelní kombinace je 4Ohm(8*8/(8+8)=4Ohm)–> tedy 100w do zátěže 4Ohm, je to překvapivé, ale je to tak :-) když by jsi chtěl zapojit 2x15Ohm, tak se bude jednat o výslednou paralelní kombinaci(15*15/(15+15)=7,5Ohm, z těchto výpočtu plynou důležité věci a to ty, že můžeš buď zapojit vždy dvě stejné bedny s 2×8 nebo 2x15Ohm a nebo jednu bednu 4Ohm nebo 8Ohm. Jinak tenhle zesilovač má ještě v sobě výstup pro buzení rozhlasových rozvodu (100V) ten nepouživej. Jinak výkon tohoto zesilovače je zcela dostačující na ozvučení docela dost velké místnosti, je to stará dobrá TESLA, je to prostě 100% 100W, také má krásný lehce zkreslený zvuk, super pro buzení kytarového reproboxu.

  3. David říká:

    Díky moc, na to ho přesně potřebuju, včera jsem ho vydražil na aukru a chcu k němu dát eminenci MAN O WAR 12″ a hrát na to na kytaru a doufám že to bude něco hrát:-D Ztím ahoj…možná se ještě ozvu. David

  4. magor-ghost říká:

    Určitě napiš jak jsi dopadl. Když tak se můžu pokusit ještě poradit.
    Koukám, že jsi vydražil za 1180Kč, to se dá. Ještě mě napadá jedna věc a to ta, že můj zesilovač při funkci dost smrdí, jelikož výkonové odpory dost hřejou a pak dost smrdí, takže doma vůbec nezapínám. Takže potom napiš jak se chová ten tvůj.

  5. David říká:

    Ahoj, tak mi přišel. Šlape hezky….ani se tolik nehřeje…ale zvláštní je to že se šum přenáší ze vstupu na výstup…tak že když na kytaře nedržím žádnou strunu tak to hrozně šumí a když se pak dotknu struny tak v tom lupne. Nevíš čím to je? Předem dík

  6. David říká:

    Tak jsem tu opět…už jsem zjistil čím to bylo…Stačilo vyměnit drát od zesíku do zásuvky a řádně připevnit zemnič a bylo to vpohodě…

  7. magor-ghost říká:

    JJ, zrovna u kytar má zpětná vazba velký vyznam, takové věci se mi taky stávaly, rešil jsem to dodatečným uzemněním u efektu. Tak ať ti TESLA AZK 180 slouží :-) a hudbě zdar.

  8. David říká:

    Tak jsem tady znovu….mám čoveče problém s tím přehříváním…..já jsem totiž jak jsi říkal že se to hřeje dal čidlo na koncovej tranďák…ten byl studenej…..nad 50 to nešlo. Jenže to byla chyba..pak jsem zjistil že se tam hřeje uplně něco jinýho a to stabilizační diody…Jak tento neduh odstranit nevím ale možná by pomohlo dat tam diody na vyšší proud…ale fakt nevím. Jinak nevíš jak náhoudou snížit šum…ne že by byl nějakej extra ale je tam nějakej. Zatím ahoj! David

  9. magor-ghost říká:

    Zdavím, no že ty výkonové diody hřejou to nevadí, potom i kvůli výkonovým zenerovým diodám hřejou i ty horní zelené výkonové odpory a ty můžou smrdět. (to že hřejou nevadí je to dobře navržené to neřeš-mi to taky hřeje jak kráva, ale v té době neměli lepší stabilizační členy než ZD jak kráva a k tomu předřadný odpor taky jak krává)
    1)šum můžeš omezit tak, že musíš nastavit správný poměr zesílení. tzn. pokud máš nějaký efekt, tak ten nastav dost potichu a na zesilovači to přidej tak, aby to nešumělo a zvuk nebyl zkreslený. Chce to vyzkoušet. správným poměrem dosáhneš optimální hodnoty šumu.
    (nebo na zesilovači to nastav tak aby to nešumělo a podle potřeby to přidej na efektu)
    2) nepoužívej zdířku s korekcemi a píchni to do té spodní a zesílení si nastav na efektu.
    3) reprák připoj na druhý výstup tedy na 8 nebo 15OHM (tedy 4 nebo 8 OHM) a pozor je tam i buzení na 100v rozvody (rozhlas) tam to nepřipojuj…..
    4)někde před nebo za efektem přidej zemnící kabel(bohužel jak jsem psal zemění je důležité, ale taky dost složitá záležitos, je to věda jak cyp a má to určité pravidla. Na internetu plno článku “zemníci smyčky” ale zbytečné číst, to jen tak pro zajímavost)
    5) už mě nic nenapadá, tak zkus a uvidíš

  10. David říká:

    Jo čéče…..korekce potřebuju pač to dávám přímo z kytary do zesu…sem si to předělal tedn na jacky 6.3 jak to máš ty..No a šum se nějak zázračně snížil. Jinak napojil jsem to na 8ohm. k tomu jsem si udělal box ze starejch tesliček co sem doma vyštrachal….sem tam dal 4repra, tak že jo po dvojicích sériově a pak celý spojil paralelně aby to mělo impedanci 8ohm. No a na to že to sopu produkty československa a už se tu válí a házím je z kupy na kupu tak fakt nářez…mělo by to mít 20w a řev to je větší než repro od pc co má udáno 100W :-D . Takže spokojenenost. Na ty rezistory jsem taky přišel. Hřejou no. Ale jak jsi říkal je to na to stavěný. Jak jsem to měl rozhozený tak jsem taky přišel na to že to výstupní trafo je tam na nic ale kuli tomu že to chci jako originál tak ho vyndávat nehodlám. a taky jsem přišel na to že ten dolní vstup jak zminuješ je stereo…teda lépe řečeno jeden kanál je omezen a druhý ne…což mě udivilo ale hodí se mi to píchnu do toho mikrák. A ještě co mě dostalo je to že sem píchl na ten zes repro od dexona 200w a vytočil sem to všecko na plno a hraju hraju a sem do to nějako řízl při přechodu ze sloky na bridge a to sepro noprmálně narazilo cívkou….nechápu…jak mužu 200W repro odvařit 100W zesíkem…Ale to je holt dnešní doba…papír snese všecko. Na druhé straně ten box co sem dělal klidně snese 50W RMS když to je vožízlý se spoda na 80hz a zvrcha na 5,5khz. Fakt guláš v těch výkonech. Zatím čau a díky moc za rady! David

  11. magor-ghost říká:

    No hlavní věcí u výkonů je udané zkreslení… tzn. že když máš zes 100w, ale zkreslení při takovém výkonu je nad cca 10%(a více, už jsem o tom četl dávno, takže nevím jaké zkreslení je přípustné), tak výsledný zvuk zcela na hovno a nikdy to nebudeš tak moc budit.
    No a jedna z nejduležitější věcí je dimenzace, u té Tesly je to tak dobře dimenzované, že špičkově to klidně dá cca rms. 300W, takže vyhodit reprák ze závěsu není problém… a tedy při vybuzení 100w zkreslení tak cca 1%, takže zvuk čistý…. No a pokud mám zavzpomínat, tak na tento zesilovač není problém napájet dvě bedny s výkonem 250W a přitom se podařilo jednu z beden odpálit. (tak pro zajímavost, každý tento reprák měl průměr takkových 18″ tedy 45cm, což už byly hodně velké ozvučnice, něko kolem metr na metr, takže myslím, že si dávej bacha…:-)

  12. David říká:

    Nazdar, chci se zeptat. Mohu na ten zesík zapojit na oba výstupy 8 ohm? Jako aby výsledná impedance byla 4ohm? Jako abych ten zes neodpálil…

  13. magor-ghost říká:

    Neměl by být problém, nejnižší impedance kterou zesilovač snese je 4Ohm(2x8Ohm paralelně =4 Ohm), takže bez problému.
    A bylo by dobré kdyby oba reproduktory byly stejného výkonu a typu.

  14. Petr říká:

    Zdravím nevěděl sem kam to napsat mám přání jestli nemá někdo schéma na azs 215 nebo spíš 217 a co tak na tenhle zesak řikáte my snim hrajem na dyskotekach a na ty 3pásmový reprákyod tesly hraje hezky když se ktomu zapoji ty maly dvoupasma do serie z velkejma a k malym se zařadi paraelně odpor nebo cívka tak je to ještě líp :-) a mám ještě jeden zes a ten chce kámoš a je trošku v hošim stavu tak mu ho chcu opravit předem dík….

  15. magor-ghost říká:

    CAU,
    http://www.iva-w.org/_Temp/AZS215.jpg
    Jinak co jsem viděl na netu, tak nic výkoného to není…….:-(

  16. Petr říká:

    JJ vim tak na ty bedny je to akorat… az budou vetsi tak samozřejmě větši zes

  17. Petr říká:

    Ahoj odkaz mi nějak nefunguje :-(

  18. magor-ghost říká:

    Ta stránka má nějaké omezené přístupy za den :( tak tady to máš na edisku
    http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/79615/AZS215.jpg_338.61KB.html

  19. Petr říká:

    Ahoj dik moc :-)

  20. David říká:

    Ahoj, to jak sem klep do zesu a zpraskalo ve výstupu jsem zpravil, ale ted mam jinej problém. Někdy když zapnu zes, tak začne do výstupu jít řekl bych těch 100V a stači cvaknout znova off a pak on a už to de zase normalně….nevíš proč? Ja myslel na nějaký kondy že by byly už vyschlý za ty roky…ale fakt nevím.

  21. David říká:

    zapoměl jsem dodat že jde o střídavý cca na 100hz

  22. magor-ghost říká:

    Tak pokud se ti to stane ještě někdy, tak zkus pohýbat s kabely a konektorem na vstupu :) , jinak se asi jedná o nějaký zákmit. Pro vznik tohoto zákmitu může být několik vysvětlení: hned po startu pouštíš do zesilovače moc silný signál nebo na vstupu vznikne nějaké rušení a vyvolá zákmit,
    -jinak by to mohl být i nějaký špatný kontakt (tedy nějaký studený spoj nebo někde něco špatně nevodí)
    -Kondíky vychlé určitě jsou, už je to opravdu hodně let….. výměnou by se možná dosáhlo lepšího špičkového výkonu, ale na zákmit to nemá vliv.
    -A jediné co mě ještě napadá, tak že jsi reprák připojil na 100V větev, nevím jestli by to mohlo mít vliv, ale určitě bych tu 100v větev nepoužíval.(je tam nějaké převodní trafo) nevím jestli jsem ti to psal, ale jsou tam 3 různé výstupy 8Ohm, 16Ohm a 100V výstup. Z těchto dvou fotek by mělo jít vyvodit, že 100V výstup je červený drát, takže ten nepoužívej…(myslím že zelený je zem (GND) )
    http://magor-ghost.borec.cz/wp-content/2008/10/konektory.jpg
    http://magor-ghost.borec.cz/wp-content/2008/10/zezadu.jpg

  23. David říká:

    Jo tohle o těch výstupech vím. Ja to asi celý předělám ten krám. Skusím nějak vykompenzovat i výstupní trafo. Už mě to fakt vytočilo ten zesík.

  24. David říká:

    Ještě něco neznáš někoho kdo by tenhle zes koupil? Ne že by mě nevyhovoval ale potřebuju neco mobilního. Cena 1000+pošta.

  25. magor-ghost říká:

    Hmmm, tak to je škoda no….. Kdybych měl prachy, tak ho koupím. Ale bohužel z finánčních důvodů se snažím prodat i ten svůj, který je zde vyfocen… A co že se ti pořád nelíbí???? :(

  26. magor-ghost říká:

    Měl bych pro tebe zájemce.. Napsal jsem ti na mail, tak se mi ozvi..

  27. David říká:

    Tak jsem se rozhodl si ho nechat. zjistil jsem vadu, byl to vstupní vypínač který tvořil zákmity. Celé to ted rozdělám a předělám na nové součástky. Zatím čau david

  28. magor-ghost říká:

    Ok, čus. (jsem zvědav co ti z něho zbyde, než ho rozebereš dobře si vše nafoť nebo zapiš)

  29. Dave říká:

    Ahoj, tak sem to trošku překopal. Co jsem dostal?…. Vyšší špičkový výkon. Na výstupu se již nevyskytuje chba. Vyšší výkon vůbec. Menší hmotnost. Dále jsem zjistil že výstupní trafo nelze oddělat, pokud bych to vyhodil tak bych musel trafo nahradit kondenzátorem kolem 2000mikrofarad. podle výpočtu. což při 100v vypadá na velkej elektrolyt. Nejsu si jistej jak to dál se zesem bude, protože sem si sehnal 50W lampu a s tou se to bohužel nedá srovnat. Škoda je té mé práce. Protože víc než za 1000 ho neprodám tudíž to moc nemá cenu ani prodávat.

  30. magor-ghost říká:

    To trafo má i výstupy na těch 8 a 4 OHmy nebo jen na těch 100V?? Njn Lampa je lampa :) , jinak já ho střelil za 1300Kč a to jsem spěchal. Tento zesilovač je spíše žádan kvůli toho, že má výstup na 100V rozvody, jelikož dnešní budící zesilovače pro 100v rozvody stojí něco mezi 5 000 až 20 000Kč. Jo a jinak v dnešní době ti někdo málo uvěří že, 100w zesilovač stačí až nad hlavu, protože dnešní výkony zesilovačů vůbec neodpovídájí realitě. A to už vůbec nemluvím o Lampách, těch 50W, počítám tak 4 lampy (elektronky), to už je fakt maso. Tranzistory a lampy to se nedá srovnávat.

  31. Dave říká:

    Jj. Já bych ho taky klidně prodal ale ted už se mi to za 1000 nevyplatí. Protože sem do toho vrazil nějaký peníze za kondenzátory 6G8 pak za ty jacky a ještě nějaká kabeláž. Tech 1300 je hezkejch ale zatím sem nikoho kdo by za to tohle dal nenašel.

  32. magor-ghost říká:

    Můžeš ho zkusit dát na http://www.hudebnibazar.cz/ , za nějakou cenu a zkus to tam nechat ležet delší dobu, on se někdo časem najde… Jelikož jak říkám někomu kdo potřebuje buzení pro 100V rozvody se to vyplatí. A´t se daří, čus.

  33. Marty říká:

    Zdarec lidi mam prosbu mam zesilovac tesla azk 180 a nak my praska v bednach.Bedny sou tesla typ newim ale maj 4 ohm a 10w no a mam to zapojeny na vystup pres serii jednoho z tech vystupu ze zadu pac si myslim ze repro 4 ohm + repro 4 ohm rovna se 8 ohm poradte pls.

  34. magor-ghost říká:

    Čest, zapojené to máš pravděpodobně dobře. Pokud jsou ale bedny více pásmové, tak by to nemusela dávat výhybka, jelikož zesilovač má hodně vysoké výstupní napětí a hlavně je potřeba, aby si signal hnal přes vstupní předzesilovač !

  35. Marty říká:

    Tak sem tu zase je už uplně na sra**u ten zesik je tam asi špatná ta vstupní destička s korekcí na hlasitost budu jí muset uplně vyměnit po případě jestli bys mi neporadil jak to celý zase rozběhat. Přede díky Marty

  36. magor-ghost říká:

    není problém, můžem klidně pořešit po mailu, já to tady když tak potom doplním, když přijdem na nějaké zajímavé věci :)

Zanechte komentář